Birgit Eichinger - Gruner Veltliner Strass - Woeste wijngronden

Birgit Eichinger – Gruner veltliner Strass

Birgit Eichinger is één van de weinige vrouwelijke ondernemers met een winery. Wij mochten haar ontmoeten tijdens de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf én haar wijnen proeven. We waren direct enthousiast over deze bijzondere dame én haar wijnen. Het gevolg: de mooie flessen Grüner veltliner Strass zijn te verkrijgen in onze webshop. In deze blog stellen we Birgit Eichinger aan je voor en lees je meer over Gruner veltliner en Oostenrijk als wijngebied.


Birgit Eichinger: even voorstellen

Birgit is dochter uit een Oostenrijkse wijnmakers familie. Vaderlief gunde helaas zijn wijngaard aan haar zus die een wijnboer aan de haak had geslagen. Birgit trouwde met een architect waardoor zij ‘slechts’ 3,5 hectare grond kreeg. Om papa te laten zien dat ook zij over de juiste kwaliteiten beschikt, startte ze op deze grond haar eigen wijngaard. En met triomf!

Succes heeft ruimte nodig! Daarom is het bedrijf sinds de oprichting in 1992 uitgegroeid tot 15 hectare én behoort het tot de top wijngaarden van het Kamptal. Daarnaast is het ook een van de ‘traditionele Oostenrijkse wijnhuizen’, de beste wijnhuizen in de Donau-regio. Ook internationaal vinden haar wijnen steeds meer erkenning en heeft ze diverse awards gevonden.

Birgit Eichinger streeft als wijnmaker wijnen na met een sterk karakter én elegantie. Ze behandeld haar wijngaard met grote zorg. En dat doet ze niet alleen. Haar dochter Gloria en man Christian zijn er namelijk ook vaak te vinden. Haar roots diepgeworteld in haar thuisland Oostenrijk, waarbij ze staat voor vooruitgang en niet kiest voor de gebaande paden.

Birgit Eichinger - Gruner Veltliner Strass - Woeste wijngronden
Birgit Eichinger - Gruner Veltliner Strass - Woeste wijngronden
Woeste wijngronden in Wenen

Gruner veltliner

Wist je dat Gruner veltliner naar de stad Veltlin is vernoemd? Als je Gruner veltliner vertaalt dan houdt het ‘groene wijn van Veltlin’ in. Tot het jaar 1600 was Veltlin een stad in de Alpen. Een gebied dat nu deel uitmaakt van Italië, namelijk Valtellina.

Gruner veltliner zorgt voor een frisse droge witte wijn met een verrassend smaakprofiel. Dit komt vooral door het kenmerkende pepertje dat een pittige draai aan de wijn kan geven. Door deze kenmerkende smaak van een pepertje, krijgen Gruner veltliners vaak de bijnaam ‘Pfefferl’.

De Gruner veltliner Strass van Birgit Eichinger is een fruitige wijn met natuurlijke frisheid door de mooie zuren. Daarnaast proef je ook iets kruidigs en proef je het pepertje goed terug. De wijn heeft 4 maanden op de lie gerijpt in roestvrijstalen tanks. Ook daardoor behoudt de wijn haar frisse zuren. De druiven worden meestal begin september, altijd met de hand geplukt.


Regio Kamptal

De wijngaarden in Oostenrijk liggen in een boog om Wenen. In 2023 zijn wij een aantal dagen op avontuur gegaan in deze regio. Zo hebben we onder andere de magie van de heurigen mogen ontdekken. Echt een aanrader als je naar Wenen toe gaat. Je vindt in de regio rondom Wenen ook de kenmerkende steile wijngaarden op zonnige hellingen. Een prachtige regio met mooie dorpjes en wijngaardbedekte heuvels. En dat te bereiken door een uurtje de trein te pakken vanuit Wenen. Doen dus!


Twijfel je over…

Welke Gruner veltliner te kopen? Koop dan in ieder geval een fles met Oostenrijkse vlag op de capsule. Alle Oostenrijkse Qualitätswein heeft een vlag op de capsule, wat aangeeft dat de wijn voldoet aan de strenge Oostenrijkse wetgeving, een van de strengste in Europa.

Kamptal, waar Birgit Eichinger is gevestigd, is een vooraanstaand wijngebied in de regio Niederösterreich waar de Gruner veltliner en Riesling de bekendste druiven zijn. De regio staat bekend om zijn hoogwaardige wijnen en is vernoemd naar de rivier de Kamp. Het Kamptal heeft verschillende grondsoorten, zoals gesteente, grind en löss. Deze diversiteit in bodems, de koele nachten en warme dagen, samen met de verzachte invloed van de Kamp-rivier, zorgen voor unieke wijnen met een uitsekende balans en complexiteit. Wijnen met karakter en elegantie dus, zoals Birgit Eichinger haar wijnen omschrijft!


Oostenrijk en wijnbouw

Wijnbouw in Oostenrijk gaat al eeuwen terug, zelfs tot de Romeinse tijd, toen de Romeinen de wijnbouw introduceerden. Na de val van het Romeinse Rijk speelden kloosters een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van de wijnbouw. De Donau was cruciaal voor de export van Oostenrijkse wijnen naar andere delen van Europa. Hoewel de wijnbouwgeschiedenis eeuwenoud is, wordt Oostenrijk als wijnland relatief jong beschouwd.

In 1985 kampt Oostenrijk namelijk met het antivries schandaal. In het verleden voegden sommige wijnproducenten ethyleenglycol toe aan hun wijn om de zoetheid en body te verbeteren in slechte oogstjaren. Dit giftige middel, ook gebruikt in antivries, werd ontdekt, waardoor de export bijna volledig stilviel. Na snel ingrijpen door de overheid en een nieuwe generatie boeren kwam de wijnsector weer in beweging. Oudere wijnboeren droegen hun kennis over aan hun kinderen, subsidies werden beschikbaar, en in 2003 werd een DAC-appellatiesysteem ingevoerd. Dit stimuleerde biologische en duurzame wijnbouw enorm.

Oostenrijk heeft zich hiermee succesvol hersteld van het schandaal waardoor we Oostenrijk toch zien als een relatief jong wijnland. Oostenrijk is ook zeker niet het grootste wijngebied. Klein maar fijn! Tegenwoordig staat Oostenrijkse wijn namelijk bekend om hun premium kwaliteit en beslaan zij 1% van de wereldwijde productie van wijn.


Vind je het net als ons leuk om Gruner veltliner van Birgit Eichinger te combineren met een hapje? Omdat deze wijn zowel bij frisse en lichte gerechten als de wat pittige en kruidige gerechten past, is het extra leuk om dit uit te testen. Of misschien wil je meer lezen over Oostenrijkse wijn en de Gruner veltliner. Benieuwd naar de Gruner Veltliner Strass van Birgit Eichinger? Bekijk deze hier en bestel ze via  appmail of geef ons een belletje.



Brandend benieuwd naar meer?